Scleroterapi

Fjerning/forbedring av sprengte blodkar på lår og legger.

Sprengte blodkar er små blodårer som ligger under huden på bena. De kan være røde eller mer blålige og kan minne om tynne tråder. De er ikke helsefarlige, men kan for mange oppleves som skjemmende og kan derfor være en stor plage for enkelte.  

Årsak til sprengte blodkar på ben:
Arv synes å spille en rolle, graviditet, overvekt og jobb hvor en står mye er også en av årsakene. Kvinner helt nede i 20-årene kan få spindelvev-årer, men vanligvis kommer de først til syne i 30-40 årsalderen.

Behandlingen:
Ved hjelp av tynne nåler, injiseres en vevsirriterende væske inn i de små blodårene. Væsken utløser en irritasjon i åreveggen, åren kleber seg sammen og hindrer blodgjennomstrømming. Blodet finner da andre veier å gå og blir ikke lenger synlige. Årene som er blitt behandlet vil i noen tilfeller få en brunfarge. Dette vil forsvinne, men det varierer fra person til person hvor lang tid det tar,  vanligvis 3-6 uker. Vanligvis behandles ett ben om gangen og man lar det gjerne gå 2-3 uker mellom hver behandling..

Dersom man har mange områder som skal behandles, kan det være fornuftig å gjøre behandlingen i flere omganger. Behandlingen krever ingen forbehandling. Selve stikkende er ubehagelige, men ikke direkte vonde. Det blir en liten reaksjon i blodåren som kan kjennes som en mild sviing.

Etter behandlingen:
Først og fremst skal man leve stort sett som før. Gå gjerne spaserturer, men unngå å trene hardt, langvarig sitting og ståing de første dagene etter behandlingen. Det er også nødvendig for et godt resultat at man har på en støttestrømpe (fås kjøpt på apoteket) i de første 24 timene og på dagtid i 2 uker etter behandlingen. Rett etter behandlingen vil det oppstå lett hevelse og enkelte blåmerker (hematom) etter stikkene. Dette forsvinner raskt på de fleste, men enkelte opplever at det tar litt lenger tid.

Etter behandling skal man unngå direkte soleksponering av det behandlede området de påfølgende 4 ukene. Det gjør at denne behandlingenen er best å utføre fra oktober til mars.

Kontraindikasjoner:
– Gravide og ammende
– Hudinfeksjoner i det aktuelle området
– Blodfortynnende medikamenter
– Diabetes