Pigmentering

Ujevn pigmentering er et økende problem. Ved 50 år alder har så mange som 90% en eller annen form for pigmentering. Pigmentflekker og ujevn hudtone kan legge 10-12 år til en hudens egentlige alder. Melanin er fargepigmentet i huden vår.

Melaninets funksjon er å absorbere skadelige stråler fra solen ved å farge huden brun. Pigmentflekker dannes ved at melaninet lokalt hoper seg opp. Solen er årsaken til de fleste pigmentflekker. Vi har har ulik hud og pigment. Noen tåler mye sol og har jevnt pigment hele livet, mens noen har mye fregner og viser tegn til solskader i ung alder. Huden glemmer aldri, og regningen kommer hvis du har vært mye i solen uten beskyttelse. Skadene viser seg etter 10-20 år.

Vi må skille mellom solskader, som typisk er runde/ovale flekker sporadisk spredt i ansiktet, og melasma som er en kronisk pigmentforstyrrelse. Melasma får vi som regel på grunn av en hormonell trigger som p-piller, graviditet, hormonforstyrrelser eller andre medikamenter. Av ukjent årsak får vi pigment ned i underhuden der det ikke finnes enzymer som kan bryte ned pigmentet. Det blir liggende som en “tatovering” og gir en grå/brun skygge i huden. Noen blir hardt rammet! Det starter gjerne forsiktig, og sprer seg til større deler av ansiktet på overleppe, panne, rundt øynene og kinn. Det lysner/ blir nesten borte vinterstid, for så å komme tilbake ved første soleksponering. Jo mørkere hud du har i utgangspunktet (etnisk hud) jo mer utsatt er du for pigmentforandringer i huden. Hudfargen din er også med på å avgjøre hvilken type behandling som vil fungere best for deg dersom du ønsker å fjerne eller redusere pigmenteringen i huden.

Solvett vil være den beste behandlingen for å unngå pigmenteringer. Unngå å sole ansiktet, bruk høy faktor hele åretog bruk hatt og briller når du er i solen. Vær også forsiktig med å bruke parfyme og after shave på hals og brystparti på dagtid, dette kan også føre til pigmenteringer på grunn av alkoholen i produktet. Solskader er fint mulig å behandle på en god måte, og vi har mange gode alternativer innenfor hudprogram, peelinger, mesoterapi og dermapen. Ofte kombinerer jeg alle, alt etter hvor hardt angrepet den enkelte er. For å få en mest mulig effektiv behandling på kortest mulig tid, bør du kombinere medisinsk behandling i klinikk, med hjemmeprogram i form av spesialkremer.

Høsten og vinteren er den perfekte tiden å behandle pigment på.

Les gjerne mer under MELine her!